Inget mer stöd till Rädda barnen?

Jag funderar på om man skulle sluta stödja "Rädda barnen". Varför? Helt enkelt för att dom väljer att stryka fakta ur rapporter. I sitt beslut att stryka i rapporten skriver Rädda Barnens styrelse att det är okej att ?kritisera det enskilda övergreppet och inte den omgivande kulturen eller religionen?. (läs mer på aftonbladet.se)

image386

Enligt Pernilla Ouis har allt som handlar om hedersvåldets orsaker systematiskt rensats bort, för att "Rädda barn" är rädda för att bli förknippad med rasism. Pernilla har skrivet i bl.a. sydsvenskan tidigare.

Att inte publicera fakta som är obekväm verkar vara typiskt Sverige just nu. Men vad händer med alla offer som lider av sådant som medier och andra (ex. rädda barnen) inte vågar att prata om?

Hur många är det inte som får sitta i det tysta och bara svälja gråten och inte våga prata ut om det dom har varit med om, bara för att det kan uppfattas si eller så om fakta kommer fram?

Om kvälls tidngar och andra media valde att hålla sig mer till sanningen kanske folk skulle börja prata mer med varandra om hur det verkligen är. Börjar det snacket komma igång på allvar kanske det till och med blir lite förändringar här och var.

Kommentarer
Postat av: Rädda Barnen

Hej!

Jag skriver till dig eftersom du deltagit i debatten om huruvida Rädda Barnen har censurerat forskaren Pernilla Ouis eller inte. De andra forskarna bakom rapporten Gender-Based Sexual Violence Against Teenage Girls in the Middle East har följt debatten i Sverige och nu gett sin syn på saken. Nedanstående text är publicerad i Sydsvenska Dagbladet idag, den 26/2, som ett direkt svar på Aje Carlboms artikel som publicerades igår i samma tidning.

Pernilla Ouis uppdrag var enligt hennes kontrakt med Rädda Barnen ?gender consultant?. Hon skulle bistå de tre forskarteam från Mellanöstern som tillsammans skrev rapporten ?Gender-Based Sexual Violence Against Teenage Girls in the Middle East?. Av rapportens sammanlagt 170 sidor utgör de lokala forskarnas bidrag 140 sidor ? ett kapitel vardera från Jemen, Libanon och det ockuperade Palestina. Pernilla Ouis skulle skriva en inledning. Men forskarna hade invändningar mot Ouis text och efter diskussioner ? där Ouis såväl deltog som gav sitt godkännande ? ströks vissa delar. De lokala forskarna ansåg att Pernilla Ouis drog slutsatser som saknade täckning i materialet.

De har gett sin syn på saken i ett brev till Rädda Barnen som här återges något förkortat:

?Ouis drog i sin inledning inkorrekta slutsatser. För det första antog hon att resultatet av hennes litteraturgenomgång och tidigare egna fältstudier kunde generaliseras till att omfatta även nationell nivå. För det andra, antog hon att resultaten från våra tre länder (Libanon, det ockuperade Palestina och Yemen) kunde generaliseras och omfatta hela den arabiska världen, det islamiska samhället och Mellanöstern. Dessa länder är mycket komplexa och skiljer sig från varandra i sina olika sammansättningar av religiös tillhörighet, värderingar, traditioner, normer, livsstil och kultur.

Ouis skapar förvirring när hon omväxlande använder termer som arabvärlden, islamistiska samhällen, Mellanöstern och muslimer. Detta är oroväckande då Mellanöstern består av olika religioner, kulturer, traditioner och historiska erfarenheter. Vidare hävdar Ouis att sexuellt våld mot flickor främst härstammar från ett religiöst perspektiv (islam) utan att ta hänsyn till hela spektrat av olika seder och bruk, traditioner och socio-ekonomiska sammanhang. I de palestinska områdena till exempel förekommer hedersmord i både kristna och muslimska grupper.

Som forskare vill vi att vår rätt att ge synpunkter ska respekteras och återspeglas i den färdiga rapporten. Vi måste försäkra oss om att vårt arbete inte underordnats slutsatser som vi inte kan stå bakom och som inte stöds av vår forskning.

Dr Rafif Rida Sidawi
Lebanese Council to Resist Violence Against Women, Lebanon

Dr Ayesha Al-Tafai
Women Studies Centre, occupied Palestinian Territory

Dr Husnia Al- Kadri
Gender-Development Research and Studies Centre, Sana´a University, Yemen?

De forskare som kritiserat Pernilla Ouis är alla verksamma i Mellanöstern. De tar i sin forskargärning mycket stora risker. Det var av omsorg om sin integritet som forskare de ville stryka i Pernilla Ouis text, inte av feghet. Rädda Barnen har gett Pernilla Ouis full frihet att publicera sina slutsatser i eget namn.

Bästa hälsningar,

Gunnar Löfberg
Biträdande Generalsekreterare Rädda Barnen

Postat av: Christermerethe

Very well done site! Please keep up the good work.

2008-11-03 @ 13:20:32
URL: http://christermerethe.20six.fr

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback